söndag 25 oktober 2009

Voffo gör ni på detta viset?

Varför har några av de bloggar jag läser kopplat på ordverifiering?

Till vad nytta?

Är det för att krångla till det för dem som vill skriva en kommentar?

Jag bara undrar.

När ni kommenterar hos mig, så kan ni bara skriva ert namn, så är kommentaren inne. Eller så kan ni välja att vara anonym.

Jag förstår inte varför man ska krångla till det med att låta folk skriva in några bokstäver för att kommentera. Jag förstår inte ens varför funktionen finns över huvud taget.
Jag menar, kommentaren kommer in direkt ändå efter att man skrivit in de där bokstäverna. Det vore annat om ni hade sk fördröjningsfunktion. Då måste man granska kommentaren och godkänna den innan den publiceras. Det är ju en helt annan sak, som i alla fall är en kontroll.

Ordverifiering betyder - ingenting. Utom onödigt krångel.

Nu gör ju var och en precis som de vill. Tacka för det. Det skulle dock aldrig falla mig in att säga åt någon hur de ska göra i sina egna bloggar. Jag vore bara tacksam för att få veta varför man väljer just den vägen, för kommentarerna.

Vem vet. Om jag får en bra förklaring, så kanske jag köper den så pass att jag själv ändrar till att göra likadant i min blogg?

Så, kära Pompisar: Voffo då då?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Det är för att skydda mot SPAM kommentarer som ordverifieringen föreslås användas, detta ser oloika ut på olika domäner som blogger, passagen eller wordpress olika inbyggda skydd. Skydd mot SPAM kanske man inte förstår förrän det drabbar en ;)
Dessutom kan man genom det beroende på domäns möjlighet kräva identitet av den som lämnar kommentar, för att skydda sig mot meningslösa, otrevliga, dumma anonyma kommentarer.

Pompi sa...

Jag förstår det du skriver i andra stycket.
Ordverifieringen hjälper dock intee mot otrevlig kommentarer, eller avslöjar en identitet.

Däremot ska jag nog "grotta ner mig" i det du skriver i första stycket. Att skydda sig mot SPAM kommentarer.

Tack för svaret =)

Mary-L sa...

Vet du Lia, ibland så måste jag ordverifiera när jag ska svara på din blogg..inte alltid men det händer...:)

Anonym sa...

Nej men ordverifiering har en funktion i att behöva lämna identitet i vissa fall, i vissa bloggdomäner... Det finns lite olika typer av funktioner och typ av skydd i olika domäner vad som gäller exakt för dig på din domän vet jag inte.

Och det skyddar inte emot dumma kommentarer men du ska vara listig om du ska komma förbi utan att röja vem du är...

Agath sa...

Godmiddag Lia!
Ja där försvann en timme i ett nafs.
Ja jag tycker hon har flutit lite ovanpå
om jag ska vara ärlig,jag gillar den lilla
tjejen mycket,och Stefan ja även Ola som
bara har manskör,men väldigt intressant ändå.
Sen Pontare gillar jag inte fråga mej inte
varför,för jag kan inte sätta fingret på "Det"
Jag önskar dej en skön Söndag.
Kramar.

Lia sa...

Syrran: Jag har aldrig haft ordverifiering påkopplad, så det låter konstigt.

Anonym sa...

Anonym: jag måste fundera lite

Pompi sa...

Ha ha ha. Nu ser det ju ut som om jag svarar på mina egna kommetnarer! fnissar lite.
Så det var alltså jag som skall ta mig en funderare,inte mr/ms Anonym

Camilla Franzén sa...

Den personen som skrev att man ska behöva vara listig för att komma förbi en ordverifiering utan att röja sin identitet; det gäller inte på Blogger. Det är samma formulär där man kan välja att logga in på blogger, skriva in sitt namn (eller Arne eller Carola eller något annat namn vilket inte heller är så svårt) eller vara anonym. Sen skriva i bokstäverna som syns på skärmen för att få skicka, också lätt (om än drygt). Det är enbart ett skydd mot spam och inte mot anonymitet. Jag kan inte förklara spam så bra, men mor, kanske Lars kan? När du får mail från konstiga adresser som skriver "Congratulations you won 1.000.000 million dollars" eller "Want to buy viagra" eller "Best penis enlargements" eller mail från någon som heter typ Åsa så det ser ut som ett riktigt mail fast du vet inte vem det är, där det står "Saknad beställning" (i ett sånt mail står det "Vi saknar din beställning.... av GRATIS OMEGA-3!") dvs reklam.. Från adresser du inte skrivit upp dig själv/är medlem på som du inte ska ha reklam från. Har du väl börjat få sånt, får du mer. Som en epedemi. Jag vet inte hur just det fungerar dock. Det kan hända att sånt kommer på din blogg. Mig har det hänt 1 gång. Då tänkte jag att nej nu måste jag ta ordverifiering. Men jag tog bort det, jag sätter nog bara tillbaka det om jag verklien får problem med det, nu har jag bara fått sånt en gång. Det är inte personer som skriver, sånt bara masskickas per automatik. Och varken ser eller skriver i ordverifieringar så har man en sån, går det inte igenom. You see? Om någon annan vet bättre eller vill rätta, do so. Jag är ingen expert. Men lite kan jag.

Pompi sa...

Okej. SPAM. Jag har aldrig fått nåt sådant. Varken i bloggen eller i min mail. Lucky me.
Men så är jag ju gift med världens bästa Lars, så om något sånt skulle dyka upp, så fixar han det nog åt mig, tror du inte =)
Vi har massor av brandväggar och virus filter och glutte-mej grejor som skall förhindra sånt där.
Tack Millan för din väldigt långa förklaring! =)

Bosse sa...

Det är ganska lätt för en illvillig och datorkunnig person att skriva ett script som lägger upp kanske tusentals kommentarer till en blogg om det inte finns ordverifiering.

Pompi sa...

Jo, men nu är och förblir jag en sån där godtrogen person, som tror folk om gott. Jag tror inte att någon illvillig person besöker min blogg för att ställa till jäkelskap. Här är alla gulliga och vänliga. det är jag övertygad om =)

Pompi sa...

Och du Bosse! Du har just ökat min läsekrets från 10 personer till 11! =D

Bosse sa...

Nej, det är just det de inte gör, de besöker inte just din blogg för att spamma. Vad de däremot gör är ett script som med automatik går igenom alla bloggar på t.ex. Blogspot och lägger ut kommentarer på dem.

Numera gör jag mina gästboksscript och liknande själv men tidigare använde jag mig av gratistjänster på nätet. Jag vet att jag en gång fick radera ett 20-tal gästbokssidor med inlägg på engelska om diverse sextjänster. Och då handlar det hela om en oskyldig hemsida för ett folkdanslag. Det är sådant man undviker med ordverifiering.

Mary-L sa...

Jajj Lia, vi är sååå snälla så ..ha en fin vecka...vi hörs...

Mary-L sa...

Jajj Lia, vi är sååå snälla så ..ha en fin vecka...vi hörs...

Linnea S. sa...

Vad bra att vår head chef är nöjd!

Det enda dumma är ugnen som är liiiten och inget åsnt där tjusigt värmeskåp fanns heller. Men sånt kunde man hyra för en fyrahundring så det löser vi ändå.

Mary-L sa...

Tjen "syss" har du fått "skrivtorka" *fniss*

Linnea S. sa...

Ja, jo jag hoppas ju det men de tär ju lågkonjunktur och allt... Lite nervöst.