måndag 14 juni 2010

Macarons. Till Linnéa...

Eftersom receptet använder en italensk maräng är det inte lika känsligt när man ska mixa i hop marängen med mandeln som det kan vara med andra recept. Det är alltså mindre chans att man förstör smeten genom att övermixa. Vid första anblicken kan det verka lite krångligt men när man väl testat det ett par gånger så blir det mycket enklare. Man behöver dessutom inte ta fram äggvitorna flera dar i förväg och man behöver heller inte låta macaronsen ”vila” på plåten innan gräddning vilket är vanligt med andra recept.

Macaronsen blir glansigare och finare om de får vila på plåten i ca 30 minuter. Det är dessutom mindre risk att de spricker i ugnen.

En godistermometer behövs dock, så om du inte har en hemma, ut och investera! (det kan funka med en köttermometer också)


Macarons – ca 30 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker

150g fint malen mandel

150g florsocker

150g socker till sockerlag

50g vatten till sockerlag


1. Sätt ugnen på 160 grader C.


2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.

3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.

4. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.

5. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.


6. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.

7. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.

8. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.

9. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.

10. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.


11. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.


12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen (gräddningstiden varierar beroende på ugn, mina blir klara på 11 minuter)

13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.


14. Fyll med valfri frosting och njut

Frosting:
 

2 st äggvita(or)

2,5 dl strösocker

1 dl vatten

0,5 tsk citronsaft eller annat smakämne.

1 tsk vaniljsocker

karamellfärg

Tillagning

1. Vispa äggvitorna fluffigt.



2. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt sjuda på svag

värme utan att röra (pensla ev ner socker från grytans innersida med vattendoppad

pensel) tills allt socker smält.



3. Fortsätt att vispa äggvitorna och tillsätt den varma sockerlagen

droppvis – lite, lite i taget. Det tar ca 10 minuter att vispa i allt. Strö i vaniljsockret

och vispa ytterligare några minuter så att den marängliknande

smeten blir luftig och fin. Färga den med valfri färg.

3 kommentarer:

Linnea S. sa...

Jag ska lätt testa det här receptet! :)
Tror jag behöver en såndär mandelkvarn för vi ha ringen mixer, men dom kostar inte mycket ju.
Sen en sockertermometer.
och sen var det fyllningen också...
Vet att man kan gå på macaroons-utbildningar i paris på flera olika konditorier över en dag.

vi kanske borde dra dit på en weekend?

B-M sa...

Vi borde åka till Paris ja. SCA har lägenhet där också, precis som i London

Camilla Franzén sa...

Jag vill också smaka macaroons.. Jag har aldrig gjort det! Nånting säger mig att det skulle falla mig i smaken. Det är rentav så man måste till Paris, det är ju inte svårare än man gör det till.