söndag 20 februari 2011

Laxsoppa - igen

Här kommer receptet på denna vansinnigt goda laxsoppa. Jag  har haft med det förut, men det skadar inte att påminna er som inte provat ;-)
Den är inte så dyr heller. Passar mycket bra om man vill bjuda på nåt gott. De serverar denna soppa på minst 2 finare restauranger i Sundsvall.

Fina Laxsoppan

1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
1 purjolök
1 fänkål
1 brk krosstomater
1 fl vitt matlagningsvin
3 dl grädde (riktig)
2 fiskbuljongtärningar (hönsbuljong går precis lika bra)
5-6 dl vatten
3 msk olja
1 tsk salt
1-2 msk gurkmeja. Eller om man är lagd åt det hållet: 1-2 påsar saffran
1-2 msk curry
1-2 msk timjan
Lax efter behag. Jag använder de billiga bitarna, som finns på willys 3 såna bitar blir bra, i tärningar. Eller om man har främmande, ta då två paket lax, dvs 6 bitar.

Tärna alla grönsaker och löken fint, ungefär som ett majskorns storlek
Bryn först alla kryddor i oljan nån minut, tillsätt de tärnade grönsakerna och veva runt i grytan en stund.
Tillsätt krosstomater, buljongtärningar, vatten och hälften av grädden.

Låt nu allt småkoka i ca 40 minuter. Om det blir för mycket av "gryta" av det, så häll på några dl vatten, eller låt det vara en gryta. Det är som man vill ha det.

Efter dessa 40 minuter tillsätter man laxen i tärningar och stänger av värmen, så att laxen bara står och blir genomvarm på eftervärmen. Då blir den inte så torr.
Till sist häller man på det sista av grädden. Det gör att soppan/grytan blir len och krämig och fin.

En del lägger några skalade räkor eller lite musslor i tallriken, innan de fyller på med soppa.

Till detta serveras aioli.
Jag brukar mixa 2 st rumsvarma äggulor, med 2 msk slotts senap lite salt och 1-1½ dl rumsvarm matolja.
Oljan tillsätts lite i taget, så att det binder ihop till en fin majonnäs. OM den blir lite tunn och inte vill tjockna, så kan man tillsätta lite av grädden som var tänkt för soppan. Då lovar jag att den blir pösig och fin.
Till sist pressar man i en vitlöksklyfta.

Ett gott vitt bröd och ett glas vin kan vara gott till.

Inga kommentarer: