torsdag 13 januari 2011

Gryta

Nån ville ha recept på en god gryta, med måttangivelser också. Inte så lätt, men jag får väl tänka till jag är ju en som annars inte brukar använda recept, utan stoppar i av det som finns.

Alltså Goda grytan (lite av Portergrgyta)

1 bit Högrev eller Märgpipa, med ben (ca 1 kg)
3-4 medelstora skivade morötter.
1 hackad gul lök
1 dl syltlökar om man vill ha det.
1 dl soya
2 buljongtärningar
1 msk grovkrossade enbär
2 msk stött torkad timjan
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
½ dl svart vinbärsgelé
1 flaka porter (eller öl, men porter blir mycketgodare)
1 msk tomatpuré
1 krossad hel vitlöksklyfta
1 burk krosstomater
2 msk tomatpuré

Samt vatten, ca ½ liter kanske. Det skall täcka köttet. När köttet är ilagt, kanske man får fylla på lite vatten och
allteftersom det kokar så kanske man måste späda med lite vatten.

Blanda alla ingredienser och låt det koka upp. Tärna köttet och lägg det samt köttbenet i den kokande grytan.
Låt allt puttra minst ett par timmar på spisen. Man kan testa köttet emellanåt och ta en smakbit, för att se att det är riktigt mört.
Man skall alltså inte bryna köttet innan. Lägger man det i kokande vätska så sluter sig köttporerna och det blir saftigt och gott.

Smaka av såsen så att det inte saknas något. Kanske behöver du salta lite mer? Kanske lite mer gelé?

Detta är ju bara ungefärliga mått. Jag har ju aldrig mätt upp någonting =)

Serveras med kokt potatis och en god sallad.

Lycka till!

Inga kommentarer: