onsdag 14 december 2011

Snickerskaka

Mycket socker, mycket smör och så lite grädde och choklad. Tacka för att denna Snickerskaka är god!
Kakan
5 ägg
6 dl strösocker
300 g smält smör (inte margarin)
6 dl vetemjöl
4 msk vaniljsocker
2 ½ tsk bakpulver
300 gr salta jordnötter

Kolasåsen
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 ½ dl sirap
1 ½ dl grädde
75 g smör

Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och häll det i smeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Häll allt i en smord långpanna, gärna med bakplåtspapper. Strö över jordnötterna.
Grädda ca 20 minuter i 200 grader

Koka under tiden kolasåsen i 10-15 minuter. den ska vara lite halvseg, men ändå ganska rinnig.

Ta ut den gräddade kakan och picka massor av hål i den med en gaffel. Häll över den heta kolasåsen på den varma kakan. Det fungerar bra att smeta ut den med en brödpensel. Såsen skall tränga ner i hålen du nyss gjorde.

När allt svalnat lite, så smält en ljus och en mörk blockchoklad och pensla på det över kolasåsen.

Låt allt kallna och chokladen skall stelna ordentligt. Skär i bitar. Det behövs en riktigt vass kniv.

Snickerskakan är väldigt mäktig och söt, så jag brukar inte göra så stora bitar. Kanske ca 3 x 6cm.

Lycka till!

Inga kommentarer: